Naplóbejegyzés dec.01.


Esik ma is. Kezdődik az esős évszak, mely február végéig tart. Titkon reméljük, hogy a nagy záporok többnyire álmunkban érnek majd, de az elmúlt pár napot elsötétítette néhány dörgős, villámlós zivatar. Ha ez így marad, két választásunk lesz, otthon ülünk márciusig, vagy dacolva az elázással, megyünk utunkra, vízállóvá téve értékeinket. Persze ennyire nem vészes a helyzet, legtöbbször délután 3-4-ig tűző napon izzadunk, és égetjük vörösre az orrunkat, majd a kora esti órákkal érkeznek a mennydörgések. Szörfözéshez pedig teljesen mindegy, hogy fentről vagy fentről leszünk vizesek – ugye.

Nem vagyunk angolok, úgyhogy ennyit az időjárás-jelentésről, inkább bele is vágok a közepébe.

Szörfözés. Új szerelem mindkettőnk életében. Korábban is belekóstoltunk már, és igazság szerint a weboldal kialakítása mellett titkos célunk az ösztöndíjjal „1 év szörfözés Balin” volt. Ehhez első lépésként sikerült vennünk két használt szörfdeszkát. Itt 50-150.000 rúpia (1000-3000 Ft) a deszka napi, de valahol óránkénti bérlési díja. Így a hosszabb távon maradóknak (egy hónap is hosszabb táv) jobban megéri deszkát venni, melyet továbbadhatnak távozásukkor. Szerencsére elég nagy biznisz alakult itt e témakörben, mivel sokan néhány hónapra érkeznek, így viszonylag könnyen és olcsón találtunk újszerű deszkákat.

surf

Nagy reményeket fűzünk szörftehetségünkhöz, és nem szeretnénk 2-3 hónap múlva némi amortizációs költséggel lecserélni, ezért rögtön középhaladó deszkákat szereztünk, vállalva a következményt, miszerint az első hetekben többet fekszünk rajta, mint állunk. (megj.: én mínuszból indultam, első alkalommal fekve sem találtam meg az egyensúlyom a deszkán). A lakásunktól 15 perc sétára van egy kedves partszakasz (Berawa beach), maroknyi turistával, így van elég helyünk az óceánban autodidakta módon (youtube videókkal és a helyi szörfösök megfigyelésével kiegészítve) elsajátítani az alapokat. Reméljük, néhány hónap múlva már mi is suhanunk a kisebb hullámokon.

surfer

surfer

A szörffel (vagy a hullámokkal szembeni evickéléssel) kipipálhatjuk sporthiányunkat is. Agytorna gyanánt kell még némi rutint kialakítanunk. Igaz, sulizunk, dolgozunk, írunk, fejlesztjük magunkat a fotózás területén is, de a napi 8-10-12 óra pörgős munkával, állandó rohanással és ügyintézéssel teli otthoni tempóhoz képest „gyökkettőre” lassult le balinéz életünk, melyet néha nehéz megélni. Most már megértem, miért jön ide rengeteg kiégett üzletember, fantasztikus mennyire zen-be lehet kerülni anélkül, hogy észrevennénk.

island

Átállsz, nem sietsz sehova, sziesztázol kicsit délelőtt, kicsit délután, eltűnődsz, kimenj-e a strandra most vagy később, majd tovább tűnődsz, igyál-e egy kávét vagy menj el masszázsra. Elmerengsz, másnap suli után belefér-e egy karácsonyi bevásárló körút (persze, hogy belefér), és utána néhány óra szörf. Közben pihensz picit otthon, ráveszed Matyit, hogy megnézze veled a naplementét századszorra is. Töprengsz az élet dolgain, a világ problémáin, napokig gondolkoztam például Leo környezetvédelmi filmjén, és így volt ideje megváltoztatni bennem valamit.

Nem magyarázkodásként, de a magas páratartalomtól (sokszor 85% felett) fáradékonyabbak is vagyunk, amíg otthon elég 6-7 óra alvás, az itt 10-12-re (le se merem írni 😀 ) növekedik. Beszéltünk néhány csoporttársunkkal, és mindenki ugyanezt tapasztalja.

bali beach

Megannyi kényelmes lehetőség a strandon henyélésre.

Egyrészt nagyon élvezzük, az embernek van ideje saját magára és arra, amit fontosnak vél. Másrészt a munkával és a bloggal (meg egy kis szókirakóssal) próbáljuk az agyunkat szinten tartani, hogy jövőre ne vérezzünk el a pesti pörgésben egyetlen nap alatt.

Amíg ezt megírtam, elállt az eső, hogy a naplemente ma is csodaszép lehessen. Indulunk vásárolni, még ki kell találnunk a választ a nap egyik fontos kérdésére, hogy mi legyen a vacsora.

work

Munka közben

Összekötjük a kellemeset a hasznossal

Related Posts

No Comments

Leave a Reply